Ohje langoista solmittuun sateenkaarikoristeeseen

23 maaliskuuta 2019

Tampere, Suomi

Kokosin ohjeet kivan simppeliin sateenkaari -seinäkoristeeseen, jonka tein meiltä kotoa löytyvistä tarvikkeista. Lankojen materiaaleja ja värejä muuttamalla sen tyylistä saa tehtyä itselleen mieluisan ja tekotapoja on myös monia. Tämä ohje on itse pähkäilemäni ja näille materiaaleille sopiva. Alkujaan ajattelin tehdä makramee seinävaatteen, osittain siitä ilosta että pääsen opettelemaan ja solmimaan erilaisia solmuja, mutta myös siksi että olisihan se kaunis. Tein kuitenkin ensin nämä sateenkaaret ja vältyin samalla ostamasta uutta. Olen luvannut itselleni käyttää ensin pois vanhat langat ennen kuin hankin uusia keriä, vaikka kovasti houkutteli jo painua makramee lankakaupoille. 
Seinäkoriste, askartelu, boho, sateenkaari, Annan tirpat, käsityö, diy

Kun näin näitä jo suosituiksi askarteluiksi muodostuneita sateenkaarijuttuja ekan kerran Instagramissa ja Pinterestissä, ajattelin että ne on varmaan aika hankalia tehdä. No oikeasti ei ollut yhtään! Ainut kärsivällisyyttä vaativa osuus oli lankojen kieputtelu rungon ympärille, mutta siihen saa helpotusta jos vaitsee paksuja lankoja tai kankaista nauhaa. Itse valitsin materiaaleiksi sitä mitä kaapista löytyi, eli villasukkia varten ostamiani villalankoja ja varmaan jo kymmenen vuotta vanhaa pellavalankaa, jota käytin aikoinaan loimilankana johonkin koulun kudontajuttuun. Sitä on minulla vieläkin tosi iso rulla, joten pohdin että ehkä se makrameekin voisi luonnistua tästä samaisesta pellavasta. Vaaleanpunainen ja harmaa kiehtoi tällä hetkellä eniten, joten aika hillityllä värimaailmalla mentiin. 


NÄIN TEHDÄÄN

Tarvitset

Villalankaa kolmessa värissä, tai useammassa. Käytin sisäosaan samaa valkoista pellavalankaa millä pyörittelin alimman kaaren pällyksen.
Rautalankaa, tarpeeksi jämäkkää, mutta ei liian paksua jotta sitä voi taivutella hyvin. Rautalankaa kului omiini 3 x 0,35m.
pihdit
sakset
teippiä
liimaa 
ompelulanka
neulan Pyöröneula on paras. Omani on hukassa, joten sinnittelin tavallisella silmäneulalla.
1. Leikkaa langat kaaren runkoa varten. Tähän malliin tein kolme nippua, joissa kussakin oli noin 30 lankaa, kukin langan pituus n.55cm. Ulomman nipun langat kannattaa leikata aina edellistä pidemmiksi, jotta hapsut ylettyvät samalle tasolle. Langat saavat muutenkin olla reilun pituisia, ne voi tasata haluamaansa mittaan lopussa.

2. Katko pihdeilä rautalangat jokaiselle nipulle (3kpl). Pituus suunnilleen siihen kohti, mistä sateenkaaren hapsut alkavat. 

3. Teippaa kieputtaen lankaniput ja rautalanka yhteen maalarinteipillä. Aloitin teippaamisen ylhäältä keskeltä, tehden ensin toisen sivun ja sitten toisen. Tässä vaiheessa kanattaa taivuttaa runko kaarevaan muotoonsa.

sateenkaari, tarvikkeet, käsityö, diy

4. Kieputa villalangat kaaren ympärille. Kannattaa tarkistaa, että aloituskohta on kaikissa kaarissa samalla tasolla. Sipaisin ohuen kerroksen erikeeperiä teipin pintaan pörittelyjen lomassa.

5. Yhdistä osat harsimalla ne nurjaksi puoleksi valitulta puoliskolta yhteen. Harsin aika suurpiirteisesti mutta tiukasti, niin että kaaret pysyvät napakasti kiinni toisissaan.

6. Tasaa hapsut ja tee takapuolelle ripustuslenkki langasta tai rautalangasta. Valmis!

Seinäkoriste, askartelu, käsityö, diy, neula, lanka

Sateenkaari, askartelu, rainbow, craft

Seinäkoriste, käsityö, diy, koti, sisustus,


Halusin sateenkaaristani enemmän kapean ja pitkän muotoiset kuin pyöreät. Toinen on vähän pidempi kuin toinen. Ohjeita, edes itse tehtyjä, ei aina tarvitse noudattaa kirjaimellisesti. Näistä tuli aika ihanat. Usein ajatellaan että tämän tyyliset koristeet sopii parhaiten lastenhuoneeseen, mutta itse en juurikaan kategorisoi sisustusjuttuja mihinkään tiettyyn huoneeseen kuuluviksi. Pidän siitä että leikkisyys ja rentous näkyy kaikkialla kodissa. Nämä diy sateenkaaret löysivät paikkansa ruokapöydän takaa, Ellin huoneen vierestä.

Kototeko -blogin Sannalta löytyy kivat ohjeet korviksiin samalla teemalla ja Iinan ohjeessa on kytetty pohjana paksua köyttä. Eikun vaan sateenkaarien tekoon, näillä ohjeilla tai villisti soveltaen!

Terveisin Anna-Maria

2 kommenttia

Laura kirjoitti...

Hei!
Ihastuin tuohon hapsulliseen seinäkoristeeseen. :) Olisiko sinulla siihen ohjetta?

Ps. Aivan ihana blogi, juuri tänne eksyin!

Anna-Maria Mäkelä kirjoitti...

Ihana kun eksyit! Se on tehty kukkakepistä ja ohuesta pellavalangasta. Olen kehitellyt mallin itse ja oli tosi simppeli toteuttaa. Ylhäällä on rivi kohosolmuja poikittain. Latvat maalasin kultaisella akryylimaalilla. :)

Copyright © Annan tirpat. Blog Design by SkyandStars.co