Lahjaksi Girl Poweria - Tanhupallon askartelukirja ja Iltasatuja kapinallisille tytöille

23 toukokuuta 2018

Tampere, Finland

Tänään on Pihlan synttäripäivä ja hankin hänelle lahjaksi pari kirjaa. Hän pitää satujen kuuntelemisesta ja on tosi kiinnostunut kirjoista ja kirjaimista. Me asioidaankin kirjastossa ahkeraan tahtiin ja lainattujen pinosta löytyy uusien tuttavuuksien lisäksi lähes aina ikisuosikki Tatu ja Patu sekä prinsessasatuja. Jotkin tietyt kirjat on silti hauska omistaa ihan itsellään, joko upean kuvituksen takia tai sitten mielenkiintoisen sisällön vuoksi, johon tulee palattua aina uudestaan. Viisivuotiaan Pihlan (upeasti paketoidusta!) silkkipaperilahjapaketista paljastui toivottu Tanhupallon askartelukirja ja valitsemani Iltasatuja kapinallisille tytöille
Annan Ttrpat, viisivuotias tyttö, lahja, Tanhupallo, Iltasatuja kapinallisille tytöille
Diy, askartelu, lahja viisivuotiaalle, Annan tirpat, nätti paketti, paketointi, silkkipaperi


Olin pienenä aikamoinen prinsessatyttö, mutta olin myös paljon muutakin. Leikin kiipeilyleikkejä, pelasin jääkiekkoa ja halusin perustaa mummolan takapihalle krokotiilipuiston. Samoin myös Pihla on välillä prinsessa, mutta muuttuu silmänräpäyksessä hurjaksi tiikeriksi tai kummitukseksi. Vaikka pääpaino meidän perheen leikeissä on selkeästi tytöille mielletyssä tekemisessä, joko kaverien tai vanhempien vaikutuksesta tai sitten ihan muuten vaan, en halua kieltää mitään leikkiä sen perusteella että se on vain poikien juttu. 
Olen ollut niin kauan kuin muistan suuri Disney ja luonnollisesti myös Disney-prinsessa fani. Olen onnistunut tehokkaasti siirtämään kiinnostustani seuraavalle sukupolvelle laulamalla biisejä, jakelemalla tuikitärkeää nippelitietoa aiheesta sekä järjestämällä leffailtoja. Varsinkin vanhemmissa, juuri niissä kaikista ihannimmin piirretyissä leffoissa on prinsessan rooli aika kapea. Toki myös entisajan Disney-prinsessat on erilaisine luonteenpiirteineen hurmaavia ja ihailtavia, mutta oli ne myös aika vietävissä välillä. Ajan mittaan sankarittaret ovat muuttuneet moniulotteisimmiksi ja itsenäisemmiksi hahmoiksi, Frozen ja Vaiana siitä hyvinä esimerkkeinä. Katsottiin muuten muutama päivä sitten Robin Hood vuodelta 1973, se jossa Robin ja Marian-neito oli kettuja. Sen aikakauden piirrosjälki on minulle lähimpänä sydäntä ja jollain tasolla se on vaikuttanut myös omaan tyyliini kuvittajana. Tavoitteenani ei kuitenkaan ole kyllästää lapsiani pelkästään satuhahmomaailmalla ja siksi Iltasatuja kapinallisille tytöille tuo esiin erilaisia tarinoita ihan oikeasta elämästä.
Kirja on herättänyt pohdintaa ja hyvää kiriittistä keskustelua. Aihetta on tarkasteltu monipuolisesti tekstissä Iltasatuja ihan kaikille kapinallisille. Elsan Oi mutsi mutsi blogissa. Sadan historiaan vaikuttaneen naisen satumuotoon kirjoitetut tarinat ja niihin tehdyt upeat kuvitukset on kaunis ja mielenkiintoinen kokonaisuus. Luimme tänään iltasaduksi kirjan ensimmäiset tarinat matemaatikko Ada Lovelacesta ja huippumalli Alek Wekistä. Pihla oli omin nokkinensa selannut kirjan kuvituksia läpi päivällä ja halusi kuulla vielä lisäksi tarinat merirosvo Jacquotte Delahayesta ja Kleopatrasta. Lopuksi mietiskeltiin, mitä se kapinallinen oikein tarkoittaa. Pahoin pelkään, etten osannut selittää sanaa täysin tyhjentävästi.
Iltasatuja kapinallisille tytöille, kirja-arvio, silkkipaperi, Annan tirpat
Tanhupallon askartelukirja taasen on aika hauska. Mukavaa että Pihla halusi juuri tämän askartelukirjan, sillä siinä on monta seikkaa joista minäkin pidän askartelun ja käsillä tekemisen lisäksi. Oikeastaan kaikki askartelumateriaalit löytyvät kotoa ja monen jutun voi saada aikaan kierrätysmateriaalista. Hyvää kestävä kulutus ja KonMari tyylistä ajattelua siis. Yksinkertaisimmillaan salaisen kaverin tekemiseen tarvitaan kynä ja sormi, banaanipuhelimeen banaani ja kynä. Vaikeusaste kolme karvapalloa -tasolla askartelu on jo haastavampaa (alla oli varoitus, että saattaa mennä hermo). Silmäilimme kuitenkin Pihlan kanssa ohjeita tyynen rauhallisina. Todettiin että ollaan jo niin askartelukonkareita, että eiköhän nämä hommat ajan kanssa onnistune. Pelonestokiikarit menee varmasti myös tehtävien listalle, sillä ne päässä ei pelkää esimerkiksi pimeää. 

Silkkipaperi, tanhupallon askartelukirja, Pauliina Mäkelä, Annan tirpat, kirja-arvostelu

Tuosta kortista vielä muutama sananen. Kortin kuva on Pauliina Mäkelän piirros, ihan huikean hieno. Sanoin Pihlalle että tästä kissasta tulit mieleen sinä ja hän vastasi. "Äiti. Minähän olin pienenä samanlainen kuin Elli ja sitten minä kasvoin isoksi tytöksi ja nyt olen välillä kissamainen. Minullahan on haukan katse." Hyvin Pihlamainen toteamus.

Terveisin Anna-Maria

Ei kommentteja

Copyright © Annan tirpat. Blog Design by SkyandStars.co